"Puusepän vastuu, ilo ja kunnia -on säilyttää puun oma kauneus ja voima"

Juha Peltola

Olen tehnyt matkaa puuntyöstön parissa lapsesta asti. Pajupillien ja balsavaappujen vuoleminen opetti paljon. Myöhemmin, päästyäni koneiden ääreen, laajemmat mahdollisuudet alkoivat avautua. Puuseppämestariksi valmistuin vuonna 2014 ja oma yritys, Pieni Puusepänverstas aloitti toimintansa vuonna 2020.

Työskentely mm. ammattiopistolla, puusepänverstaalla -ja tietysti jatkuva mielenkiinto puusepäntyöhön ja alan opiskelu työn ohessa-  loivat hyvän pohjan yrittäjyyteen.

Historia, perinteet ja vanhojen -toisinaan uudempienkin- puuesineiden "henki", luonne puhuttelee. Se on minulle jatkuvan etsimisen, tutkimisen ja mielenkiinnon kohde ja inspiraation lähde: kuinka säilyttää esineessä puun oma kauneus ja voima -ja lisätä siihen omaa osaamistaan.

Lisää Ajatuksia linkin takana.



Alla minuutin mittainen sorvausvideo.

Puuseppä lähes 40 vuotta sitten

Kuvassa vääntelen nauloja irti kuormalavoista. Ja ellei niistä saanut, oli lähimetsästä hyvä hakea sopivia puukappaleita milloin mihinkin projektiin. Tuo aika opetti arvostamaan terävää puukkoa!

Tarkkaan katsoen huomaa, että taustalla näkyvän rakennuksen seinässä on kyltti, jossa teksti PUUSEPPÄ. Puusepänverstas oli pieni jo tuolloin! Verstas on varustettu työtasolla, jota ei ehkä höyläpenkiksi voi vielä kutsua.

Puualan opintoja

Konepuuseppä 1993


Puualan artesaani 2009

Päättötyöksi tein pähkinäpuisen kirjoituslipasto-kaapin salalokeroineen

Puuseppämestari 2014

Pullevakylkinen mahalipasto on khaya-mahonkia. Sen varhaiset esikuvat on valmistettu Bostonin alueella 1700 luvulla. Kaarevien muotojen veistäminen ja yhteensovittaminen vaati tarkkuutta.